Lerpytter Friskole Logo

Derfor har vi dyr

Oda og Ofelia 2023

På Lerpytter har børnene adgang til dyr
– og det er der mange gode grunde til!

Oda og Ofelia flytter ind

Op til sommerferien 2022 lavede vi ved fælles hjælp et nyt dyrehus med støbt gulv og to overdækkede indhegninger. Vi havde bestemt os for at starte med at anskaffe to franske vædder-kaniner og fundet frem til Nørager Bygaard i Rebild, som opdrætter kaninerne under gode forhold.
 
Børnene var med til at vælge Oda og Ofelia, som blev født den 10. maj 2022. De flyttede ind på Lerpytter i den sidste uge af skolernes sommerferie og er siden blevet store og blevet en del af “familien”.
 

I skrivende stund klækker de første kyllinger i rugemaskinen på skolen. Kyllingerne skal flytte ind ved siden af kaninerne. 

Omsorg og ansvar

Når børn kommer tæt på dyr, lærer de at omgås dyrene og efterhånden at aflæse deres adfærd. Det er en viden, som delvist kan overføres til forholdet mellem mennesker og dermed styrke deres empati og evne til at danne relationer.  

Samarbejdet om dyr kan være med til at lære børnene at drage omsorg for og tage ansvar for andre levende væsner. Samtidig 

“Børn skal lære, at dyr er levende væsner, som kan komme til skade. De skal lære, at dyr ikke bare er legetøj.” Rikke Christensen, Dyrlæge og leder af Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde.

Her ca 14 dage gamle. Foto Nørager Bygaard
Anlæg af voliere sommer 2022
Oda og Ofelia i et kuld på 10 unger. Foto Nørager Bygaard
Oda og Ofelia 26/10 - 2022
6. feb 2023
15. marts 2023

Et pædagogisk værktøj

Når vi er sammen med børnene omkring dyrene, bliver der ofte gode samtaler om alt mellem himmel og jord, som har med dyrene at gøre. Dyrene bliver et naturligt “det fælles tredje”, som danner udgangspunkt for masser af god læring.

Naturlig syn på dyr

 

Peter Samsøe, professor i bioetik, siger at det er vigtigt at børn får et realistisk billede af hvad dyr er. Man bør undgå en “Disneyficering”, hvor dyr altid bliver fremstillet som søde, nuttede og positive. Dyr er også ulækre, besværlige og kræver masser af arbejde – og så kommer der lort ud af dem. Han mener at et distanceret forhold til dyr, er en hindring for dyrevelfærd.

Hvad med allergi og astma?

 

Tidligere har man været bekymret for at omgangen med dyr kan have en negativ effekt i forhold til børns udvikling af allergi. Nyere forskning tegner et andet billede.

 

Man kan ikke sige at det er entydigt gavnligt at have omgang med dyr, men meget tyder på at kontakt med dyr i de tidlige leveår har en beskyttende effekt mod astma og allergi. 

 

Børn der er vokset på en gård de første fem leveår har sjældnere allergi og allergisk astma og er halvt så tilbøjelige til at udvikle allergi som voksne.

 

Kilder og videre læsning:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/barndom-paa-landet-beskytter-mod-astma-og-allergi/

https://sund.ku.dk/nyheder/2022/03/dit-kaeledyr-kan-maaske-forhindre-at-dit-barn-faar-allergi/

https://bupl.dk/boern-unge/find-artikler/tema-dyr-i-paedagogik-dyr-er-en-oejenaabne

Tjek også Nørager Bygaard på Facebook

 

Første kylling er klækket - nye naboer på vej 🙂

Enestående jobmulighed!

Vi kommer til at mangle en sproglærer fra 1. januar 2024. 

Grib muligheden for at arbejde med Danmarks skønneste børn, forældre og kollegaer!